Bärandets ergonomi

I magen ligger barnet ihopkrupet. Barnets ryggrad är lätt rundad och dess bäckenbotten är framåtvinklat. Har du ett nyfött barn på ditt bröst ligger det som en lite groda med knäna uppdragna. Efter att barnet fötts och utvecklas så rätar ryggen och bäcken ut sig allt mer. Att barnet lär sig lyfta på huvudet, sitta, krypa, ställa sig upp och gå påverkar ryggraden att slutligen få en s-kurva.

Sjalen/selen ska sitta tight om dig och barnet så att barnet får tillräckligt stöd för hela ryggraden samtidigt som den ger barnets rygg möjlighet att vara lätt rundad utan att säcka ihop, tänk att det alltid ska vara minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröst. En lite större bebis har ofta ryggen rak när den är vaken i sjalen för att sedan kurva sin rygg när den slappnar av och till exempel somnar.

Barnets bäcken och ben ska få stöd för så kallad m- eller grodposition. Vid m-position är barnets knän högre upp än rumpan och vinkeln mellan barnets knän är ca 90 grader. Barnets bäckenbotten är också vinklat mot dig som bär. Denna position är optimal för utvecklingen av det lilla barnets höfter och ger mycket god avlastning för dig som bär.

Att bära barnet i pusshöjd, tight, upprätt och i m-postion ger dig som bär mest avlastning.  Det ger dig också god uppsikt över att barnet har det bra. Får du ont när du bär så testa en annan ergonomisk sele eller sjal och se om det känns bättre. Använder du sjal är det viktigt att du får till knytet rätt för maximal avlastning. Att bygga upp sin bålmuskulatur efter förlossningen gör också att du orkar bära mer.

Bärandets ergonomi

Babywearing_First_Year_2
Illustrationer Baby Doo copyright Baby Doo – använt med tillåtelse

Läs mer om bärande:

Bära barn

Vilken bärsjal eller bärsele ska jag välja?

Knytinstruktioner

Att tänka på när du bär ditt barn i bärsjal eller bärsele

Bärande som hjälp vid förlossningsdepression