Babytecken

De flesta barn pekar för att berätta att det är något de vill ha eller att det är något de ser eller vill berätta om. Det ligger nära att gå från den typen av ’’tecken’’ till babytecken. Med babytecken eller ”tecken som stöd”, som det också kallas, förstärker du vissa ord genom att teckna de samtidigt som du pratar. Använder du tecken från det svenska teckenspråket kan barnet även kommunicera med tecken när barnet möter andra barn och vuxna som också kan teckenspråkstecken. En del förskolor använder till exempel tecken som stöd.

Det kan dröja tills barnet är mellan åtta och tio månader innan barnet tecknar tillbaka, men det kan även komma mycket tidigare än så. Tecknen brukar komma före talet då det är lättare att använda kroppsspråket än att uttala ord med munnen. När barnet väl börjar tala kommer det att sluta använda tecken – att tala går snabbare än att teckna.

Varför babytecken?

Babytecken kan öka ditt barns möjlighet att göra sig förstådd innan talet kommit igång. Att förstå varandra känns bra och babytecken ger möjlighet att minska frustration hos barnet –  vilket ger både gladare och nöjdare bebis och förälder. Andra fördelar är att babytecken underlättar barnets språkinlärning och främjar den kognitiva förmågan och emotionella utveckling hos barnet. Då babytecken ökar kommunikationen mellan barn och förälder främjar det också en trygg anknytning.

När är lämpligt att börja med tecken?

Använd babytecken för att du tycker att det känns kul. När barnet är intresserat av vad du gör med dina händer och ni får ögonkontakt kan vara en bra tidpunkt att börja. Även om det dröjer innan barnet tecknar tillbaka bygger barnet upp ett ordförråd av tecken av att se dig teckna. Utmaningen är ofta att fortsätta använda tecken med barnet även när det känns som om inget händer. Helt plötsligt lossnar det.

Hur kommer vi igång?

För att komma igång med babytecken välj att teckna ord på saker som ditt barn tycker om eller intresserar barnet. Kanske är favoriten att äta päron eller att amma. Eller är det de brummande bilarna och bussarna som kör förbi utanför fönstret som fascinerar. Tecken för era eventuella husdjur och de söndertuggade favoritleksakerna är också ofta poppis. De ord som barnet tycker är kul eller vill kommunicera är vanligtvis de ord som barnet först tecknar tillbaka. Tecken för flygplan, snö och amma känner barnet ofta är mer relevant än tecken som sova och byta blöja. Fundera på vad just ditt barn gillar.

Att titta på mamma eller pappa som tecknar samtidigt som ni sjunger gillar många barn och är ytterligare ett sätt att introducera tecken i er vardag. Böcker och tecken funkar också bra ihop. Välj böcker med tydliga bilder i början eller böcker barnet gillar. Ha barnet i ditt knä och teckna det ni ser i böckerna. Att läsa med babytecken främjar läsningen. Det är toppen!

Praktiserar ni babypottning kan ord kopplade till pottan (kissa, bajsa och färdig) vara ett sätt att komma igång med babytecken. Kör ni potträning och barnet ännu inte börjat prata kan babytecken vid toasituationen vara till stor hjälp.

Säg alltid ordet samtidigt som du tecknar det och teckna sådant som barnet kan se. Det kan vara lämpligt att börja med några tecken och försöka komma ihåg att använda dem så ofta som möjligt och sedan utöka med fler tecken allt eftersom. De flesta barn behöver tid på sig att själva teckna tillbaka, är barnet litet kan det ibland ta flera månader. Håll utkik efter barnets sätt att teckna.

Läs mer om babytecken i Nära bebis/Blöjfri bebis bok Babytecken av Ulrika Casselbrant

Emma och Juno 18 månader använder babytecken.

Se fler videos med babytecken på Blöjfri bebis och Nära bebis You tubekanal

Föreläsningar och kurser

Nära bebis har kurser i babytecken i Stockholm med omnejd.

Teckenmaterial

App – Svenskt teckenspråkslexikon – Teckenspråkslexikon för android

App – TSP – Teckenspråkslexikon för iphone

Webbsida och app – Spred the sign – finns även som app

Webbsida – UR Teckenspråk 1

Sånger med tecken – Sånghatten

Bok – Babytecken

Teckenmaterial – Hatten förlag

Diskussionsgrupper

Är du pepp på att diskutera babytecken med andra? Gå med i diskussionsgruppen för babytecken på Facebook.