Babypottning

Babypottning också kallat EC – elimination communication passar barn 0-18 månader och innebär att svara på bebisens rutiner och signaler för nödighet och då erbjuda barnet en plats att göra ifrån sig i, till exempel i en toalett.

Det är vanligt att små bebisar kissar på skötbordet mellan blöjbyte. Att då passa på att hålla barnet över toaletten innan en ny blöja sätts på är ett sätt att praktisera babypottning/EC. Många barn har också tydliga rutiner för bajs och att visa sin nödighet när de är tätt intill genom att bli oroliga eller skifta humör.

Babypottning/EC lägger ni på den nivå som passar familjen. En del väljer att bara erbjuda pottan mellan blöjbyten, andra bara vid bajs. Det går också att praktisera babypottning/EC dygnet runt, så mycket ni har möjlighet till, för både kiss och bajs. De flesta har blöja på barnet som de tar av när de erbjuder barnet toaletten/pottan för att sedan sätta på blöjan igen. Den blöjfria tiden utökas sedan allt eftersom barnet blir mer och mer tillförlitligt torrt.

Det går bra att börja med babypottning/EC redan när bebisen är nyfödd. Att få det första bajset, mekonium, som är som tjära i vasken i stället för i blöjan och mot barnets hud underlättar rengöringen av den lilla rumpan. Kommer ni igång med babypottning/EC när bebisen är 0-6 månader ger det ofta en smidig start, men det är absolut möjligt att börja senare.

Babypottning/EC praktiseras i stora delar av världen där blöjor är en dyr lyx och bläddrar du i böcker om barnavård från tidigt 1900-tal finns det beskrivet som tillvägagångssätt vid skötsel av barn. Babypottning/EC är naturens sätt att lösa att vi inte föds med engångsblöjan på. Så varför skulle det vara intressant för oss idag, i ett land där blöjorna ockuperar otaliga hyllmeter i butikerna?

Varför babypottning/EC?

Åldern för när barn blir torra har ökat med 2 år de senaste 60 åren. En del tyder på att de superabsorberande engångsblöjorna är en bidragande orsak. De supertorra blöjorna gör att varken barn eller förälder märker att det händer något vid kiss och det blir bekvämt för både barn och förälder att låta blöjan sitta kvar, länge. Många barn upplever idag stor rädsla för att sluta bajsa i blöja och det är vanligt med barn som genom hela förskoleåldern ber om en blöja att bajsa i.

Att på någon nivå praktisera babypottning ger barnet en tidig vana att pottan/toaletten också är en okej plats att göra ifrån sig på. Att hållas i hukställning eller att sitta i hukställning på en potta underlättar för blåsan och tarmen att tömma sig. Babypottning/EC bidrar därmed till att minska problem med gaser och förstoppning. Eftersom urin och avföring i mindre utsträckning ligger mot barnets hud minskar det också problem med röd rumpa och urinvägsinfektion. Barn som babypottas tömmer tidigt sin blåsa fullt ut, vilket minskar risken för UVI hos barn med känsliga urinvägar.

Då babypottning ökar samspelet mellan barn och förälder och uppmuntrar till lyhördhet för fler av barnets rutiner och signaler främjar det också trygg anknytning mellan barn och förälder. Tillfredsställelsen att i ökad utsträckning förstå barnets rutiner och signaler är också ett skäl till att välja babypottning/EC. Du kommer bli förvånad över hur löjligt glad man kan bli över att fånga kiss och bajs i en toalett.

Ytterligare en fördel är att det spara blöjsopor. 420 miljoner blöjor slängs i soporna varje år. Moder natur älskar babypottning, mer eko än babypottning blir det knappt.

BVCs nya riktlinjer är att pottan gärna ska introduceras innan barnet kan gå.

 

 

Att tänka på vid babypottning/EC

Babypottnig är en fin möjlighet men inget måste. Välj babypottning/EC för att det känns bra och praktisera det på den nivå som passar er. Babypottning har fokus på samspelet mellan barn och förälder. Blir barnet blöjfritt tidigt se det som en bonus, inte som målet i sig. Barn och föräldrar är olika och hur babypottning/EC fungerar påverkas av utvecklingssprång och varierar mellan olika barn. Varje babypottnings-”resa” är unik och vanligt att den ser olika ut med olika barn i samma familj.

Mer om babypottning/EC

Läs mer om babypottning/EC och hur ni kommer igång i boken Bebis på på pottan och på Nära bebis systersajt Blöjfri bebis. För support och pepp finns också Blöjfri bebis diskussionsgrupp på Facebook med över 8000 medlemmar.