Vilken bärsjal eller bärsele ska jag välja?

På marknaden finns olika selar och sjalar att välja mellan. För att hitta en sele eller sjal som passar dig och ditt barn se till att selen du bär barnet i eller hur du knyter sjalen uppfyller: fria andningsvägar, m-position, upprätt position, att barnet kan sitta på en höjd så att du enkelt kan pussa det på hjässan eller pannan. Sjalen eller selen ska också sluta tight om barnets rygg och ge det lilla barnet stöd för en rundad rygg. Alltid minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröst. Ett lite större barn har ofta ryggen rak när det är vaket, men kurvar ryggen när det sover. Läs mer om bärandets ergonomi och vad du bör tänka på vid bärande.

Olika typer av sjalar och ergonomiska bärselar

Trikåsjal

DSC_6307

Är ditt barn nyfött och du är ny på att sjala kan en trikåsjal vara lämpligt att börja med. En trikåsjal anpassar sig helt efter din och barnets kropp och ger samtidigt mycket god avlastning för dig som bär. Trikåsjalen består av ett ca 5 meter långt tyg i trikå. Barnet bärs på din mage och passar från nyfödd till ca 6 månader. En trikåsjal är enkel att lära sig knyta för den som är nybörjare på sjalar. Trikåsjalen är kanske det smidigaste ”babypottning/EC-verktyget”, då du kan ta i och ur barnet utan att sjalen behöver knytas om.

Att knyta en trikåsjal.

Hybridsjal

DSC_4101-copy_low

En hybrisjal är också i trikå men inte lika elastisk som en vanlig trikåsjal. Hybridsjalen kan används från nyfödd och passar även när bebisen väger lite mer. Till ca 1 års ålder. En hybridsjal är enkel att lära sig knyta för den som är nybörjare på sjalar.

För knytingar se knyinstruktioner för både trikå- och vävd sjal.

Vävd bärsjal

Pappa med barn i bärsjal

Vävd bärsjal passar bebisen från nyfödd och så länge barnet vill bli buret. Vävda sjalar finns i olika tjocklekar, material och längder. En bra sjal att börja med är i 100% bomull och i längden 4,2 (5:a), 4,7 (6:a) eller 5,2 (7:a) beroende på din kroppstorlek. Med en vävd bärsjal kan du bära barnet på din mage, rygg eller höft.

Knytinstruktioner för vävd sjal

Ringsjal

DSC_4317-copy_low

En ringsjal har två ringar i ena änden som används för att spänna tyget. I en ringsjal bär du barnet upprätt på din mage, höft eller rygg. Ringsjal passar bra när barnet blivit stadigt och ofta vill i och ur sjalen.

Att använda en ringsjal – nyfödd

Att använda en ringsjal – toddler

Ergonomisk bärsele

Barn i ergonomisk bärsele

Med en ergonomisk bärsele kan du bära barnet från ca 3-5 månaders ålder, från att barnet är 60-65cm. Många bärselar har en spädbarnsinsats så att de går att använda selen från nyfödd. De flesta barn under 60 cm sitter dock bäst i en bärsjal så om möjligt vänta med bärselen tills barnet kan sitta i bärselen utan spädbarnsinsatsen. Med en ergonomisk bärsele kan du bära barnet på magen och ryggen. Många selar kan också bäras på höften. Bär du ofta och länge även efter att barnet blivit över 1,5 år (över 80 cm) så ökar det komforten för både dig och barnet att då byta till en sele med bredare sittyta och högre rygg (toddlersele). De flesta klarar sig annars bra med en sele i standardstorlek.

Beh dai

DSC_4117-copy_low

En Beh dai är en kombination av en bärsjal och en ergonomisk bärsele. En beh dai har en ryggplatta likt en bärsele och band att knyta likt en bärjsal. Beh dais finns med både utbredbara- och vadderade band. En beh dai i i sjaltyg med utbredbara band ger mycket god avlastning och är enklare att använda om du tycker att sjalknytning känns svårt.

Att använda en mei tai.

Bära i armarna

Kom också ihåg att armarna är ett ”bärredskap”. Tänk på din hållning bara, att du är lång och rak och bär varierat. Undvik att skuta ut höften åt sidan, framåt eller bakåt, bär med armarna. Allt eftersom hjälper barnet till att klänga sig fast (när det är vaket), om du ger det chansen.

 

Råd och stöd

Sjalträff

Bärselen eller bärsjalen ska ge god avlastning för dig som bär. För att hitta en bärsele eller bärsjal som passar dig och ditt barn är det toppen om du har möjlighet att testa lite olika selar eller sjalar. Hur selarna eller sjalarna känns på kroppen är individuellt. När du knyter en sjal är komforten också beroende av hur väl du får till knytet. På sjal- och seleträffar, i butiker där de säljer sjalar och selar och hos en bärcoach har du möjlighet att prova olika selar och sjalar för att hitta den eller de som passar dig och ditt barn. På dessa ställe kan du också få vägledning i att knyta bärsjal. I gruppen Bärsjalar! på Facebook eller i forumet Sjalbarn kan du också få råd och stöd och hitta sjalträffar nära dig.

Amma i bärsjal och bärsele

DSC_4251-copy_lowDet går också bra att amma i bärsjal och i ergonomiska bärselar. Enklast ammar du i bärsjal och bärsele genom att knyta/spänna lite lösare så att barnet hamnar i höjd med bröstet. I början krävs ofta lite träning innan du får in snitsen.

Du får många fina tips om amning i bärsjal och ergonomisk bärsele på bloggen babybaby.se

 

Läs mer om bärande:

Bära barn

Knytinstruktioner

Bärandets ergonomi

Att tänka på när du bär ditt barn i bärsjal eller bärsele

Bärande som hjälp vid förlossningsdepression