Bärsjal, bärsele eller armarna – vad ska jag välja?

Det är nog mer regel än undantag att bärande av barn i armarna/famnen ingår i varje småbarnförälders vardag. För att variera bärandet och få armarna fria kan man även använda en bärsjal eller bärsele. På marknaden finns olika selar och sjalar att välja mellan. För att hitta en sele eller sjal som passar dig och ditt barn se till att selen du bär barnet i eller hur du knyter sjalen uppfyller Säkerhetscirkeln – checklista vid bärande i bärsjal och bärsele.

Olika bärdon

Trikåsjal

DSC_6307Är ditt barn nyfött och du är ny på att sjala kan en trikåsjal vara lämpligt att börja med. En trikåsjal anpassar sig helt efter din och barnets kropp och ger samtidigt mycket god avlastning för dig som bär. Trikåsjalen består av ett ca 5 meter långt tyg i trikå. Barnet bärs på din mage och passar från nyfödd till ca 6 månader. En trikåsjal är enkel att lära sig knyta för den som är nybörjare på sjalar. Trikåsjalen är kanske det smidigaste ”babypottning/EC-verktyget”, då du kan ta i och ur barnet utan att sjalen behöver knytas om.

Att knyta en trikåsjal.

Hybridsjal

DSC_4101-copy_lowEn hybrisjal är också i trikå men inte lika elastisk som en vanlig trikåsjal. Hybridsjalen kan används från nyfödd och passar även när bebisen väger lite mer. Till ca 1 års ålder. En hybridsjal är enkel att lära sig knyta för den som är nybörjare på sjalar. Med en hybridsjal bär du på magen och på höften. Är hybridsjalen mycket stadig kan du även använda den på ryggen.

För knytingar se knyinstruktioner för både trikå- och vävd sjal.

Vävd bärsjal

Pappa med barn i bärsjal

Vävd bärsjal passar bebisen från nyfödd och så länge barnet vill bli buret. Vävda sjalar finns i olika tjocklekar, material och längder. En bra sjal att börja med är i 100% bomull och i längden 4,2 (5:a), 4,7 (6:a) eller 5,2 (7:a) beroende på din kroppsstorlek. Med en vävd bärsjal kan du bära barnet på din mage, rygg eller höft.

Knytinstruktioner för vävd sjal

Ringsjal

DSC_4317-copy_lowEn ringsjal har två ringar i ena änden som används för att spänna tyget. I en ringsjal bär du barnet upprätt på din mage, höft eller rygg. Ringsjal passar bra när barnet blivit stadigt och ofta vill i och ur sjalen. Ringsjal är ett svalt alternativ om du lätt blir varm.

Att använda en ringsjal – nyfödd

Att använda en ringsjal – toddler

Ergonomisk bärsele

Barn i ergonomisk bärseleMed en ergonomisk bärsele kan du ofta bära barnet redan från nyfödd (ca 3.5 kg). Många selar på marknaden ger möjlighet att minska bredden på selen så att de passar redan från att barnet är ca 50 cm. Är det inte möjligt att minska bredden behöver du använda en spädbarnsinsats, alternativt vänta tills barnet är ca 3-5 månader (60-65cm) innan selen används.

Med en ergonomisk bärsele kan du bära barnet på magen och ryggen. Kan selens axelband korsas i ryggen kan den också användas på höften. Bär du ofta och länge även efter att barnet blivit över 1,5 år (över 80 cm) så ökar det komforten för både dig och barnet att då byta till en sele med bredare sittyta och högre rygg (toddlersele). De flesta klarar sig annars bra med en sele i standardstorlek.

Beh dai

DSC_4117-copy_lowEn Beh dai är en kombination av en bärsjal och en ergonomisk bärsele. En beh dai har en ryggplatta likt en bärsele och band att knyta likt en bärjsal. Beh dais finns med både utbredbara- och vadderade band. En beh dai i sjaltyg med utbredbara band ger mycket god avlastning och är enklare att använda om du tycker att sjalknytning känns svårt.

Att använda en mei tai.

Bära i armarna

Armarna är också toppen att bära med. Vid bärande i armarna ges barnet möjlighet att vara aktiv i sitt bärande och använder i mycket hög utsträckning de medfödda reflexer som hjälper till vid bärandet. Allt eftersom övergår dessa medfödda ”bär”-reflexer till att barnet självmant hjälper till att hålla sig fast – om det ges chansen. Att barnet själv hjälper till att hålla sig fast ger mycket god avlastning för dig som bär.

Tänk på din hållning när du bär och bär varierat. Undvik att skuta ut höften åt sidan, framåt eller bakåt, bär med armarna. Läs mer om bärande i armarna i Mel Cyrills bok In-arms carrying. Biomekanikern Katy Bowmans video tar upp vikten av hållningen och att bära varierat.

Råd och stöd

Sjalträff

Bärselen eller bärsjalen ska ge god avlastning för dig som bär. För att hitta en bärsele eller bärsjal som passar dig och ditt barn är det toppen om du har möjlighet att testa lite olika selar eller sjalar. Hur selarna eller sjalarna känns på kroppen är individuellt. När du knyter en sjal är komforten också beroende av hur väl du får till knytet. På sjal- och seleträffar, i butiker där de säljer sjalar och selar och hos en bärabarncoach också kallad bärandekonsult har du möjlighet att få vägledning i bärande samt prova olika selar och sjalar för att hitta den eller de som passar dig och ditt barn. I gruppen Bärsjalar! på Facebook eller i forumet Sjalbarn kan du också få råd och stöd och hitta träffar nära dig.

Amma i bärsjal och bärsele

DSC_4251-copy_lowDet går också bra att amma i bärsjal och i ergonomiska bärselar. Enklast ammar du i bärsjal och bärsele genom att knyta/spänna lite lösare så att barnet hamnar i höjd med bröstet. I början krävs ofta lite träning innan du får in snitsen.

Du får många fina tips om amning i bärsjal och ergonomisk bärsele på bloggen babybaby.se

Läs mer om bärande:

Bära barn

Säkerhetscirkeln – checklista vid bärande i bärsjal och bärsele

Bebisars signaler vid amning och behov av bröstet

Bärande som hjälp vid förlossningsdepression