Omslutet kryss

Omslutet kryss, Front wrap cross carry (FWCC) är en vanlig knytning att börja med vid bärande med vävd sjal på mage. För att knyta i omslutet kryss behöver du en sjal som är i din “bastorlek”. Vanliga basstorlekar är längderna 4,2 m (5:a), 4,7 m (6:a) eller 5,2 m (7:a) – beroende på din kroppsstorlek och om du föredrar att den avslutande knuten hamnar fram eller bak.

När du bär i sjal eller sele se alltid till att barnet har fria andningsvägar, sitter upprätt i m-position och i pusshöjd. Sjalen eller selen ska också sluta tight om barnets rygg och ge det lilla barnet stöd för en rundad rygg. Alltid minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröst. Ett lite större barn har ofta ryggen rak när det är vaket, men kurvar ryggen när det sover. Läs mer om bärandets ergonomi och vad du bör tänka på vid bärande.


1. Hitta sjalens mittmarkering.
2. Samla ihop sjalen till hälften.
3. Lägg sjalen under bysten.

4, 5, 6. Korsa sjalen i ryggen. Se till att sjalpassen över ryggen inte snott sig.

7. Lägg upp sjalpassen på axlarna och skapa utrymme för barnet i det horisontella sjalpasset.
8. Lyft upp barnet på axeln och för ner barnet i sjalen.
9. Placera barnet knäveck till knäveck på det horisontella sjalpasset.


10. Mata upp tyget över barnets rygg – upp till hjässan.
11. Placera barnets ben i m-position och skapa ett säte genom att föra den nedre sjalkanten upp mot barnets mage. Se till att sätet löper från knäveck till knäveck.


12. Känn efter vilket sjalpass om löper underst.
13. För överflödigt tyg åt sidorna.
14. Ta tag om hela det understa sjalpasset och spänn det rakt ut. Håll spänningen och spänn det andra sjalpasset på samma sätt.

15. Barnet ska sitta i en jämt spänd ”påse”. Är den översta delen av sjalen inte tight spänt – spänn sjalpassen genom att spänna övre delen av sjalen ut åt sidorna.
16. Du kan även spänna sjalpassen en liten bit i taget.
17. Spänn vid behov även båda sjalpassen snett uppåt.


18. Håll spänningen och för sjalpassen längs med barnets sidor, korsa under barnets rumpa.
17. Knyt bak eller korsa bak i ryggen och knyt fram.
18. Avsluta knytet med att vinkla barnets bäcken mot dig – pusha upp barnet fötter eller ta tag om barnets underben och och “rulla” de lätt framåt. I sjalen ska barnets underben ska vara fria att röra sig.


19, 20, 21. Du kan ta av dig sjalen genom att knyta upp den. Du kan också ta av dig sjalen som om du tog av dig ett par hängslen.

Lycka till!

Nära bebis erbjuder workshops och individuell vägledning i bärande i Stockholm med bärcoach Ulrika Casselbrant.